OBISK KMETIJE DIVJI VRT

6. 6. 2020


V soboto zjutraj smo se dijaki odpravili na obisk kmetije Divji vrt , skupaj z našima dvema spremljevalkama. Imeli smo veliko srečo z vremenom. Naredil se je lep sončen dan. Večina med nami še nikoli ni bila na tem koncu Slovenije, sploh pa ne v prečudovitem kraju Pišece. Ko smo parkirali naš avto in čakali na vodiča, smo opazili star mlin, ki so ga domačini naredili  leta 1869.

Ob tem mlinu je bil izvir pitne vode, ki te je po dolgi poti  prav lepo osvežil. Čez nekaj minutk sta prišla naša vodiča, gospod Luka in gospa Andreja.

Veliko smo se naučili o rastlinah in o njihovih pomenih. Veliko travniških rastlin  lahko dodamo v kakšno jed ali pa iz njih naredimo solato. Večina rastlin je zelo zdravilnih in pomagajo pri lajšanju bolečin, prebavnih težavah…  Gospod Luka nam je najprej pokazal rastline, ki so zdravilne in ki jih lahko uživamo, nato pa je  pokazal še invazivne vrste rastlin, ki se zelo hitro razraščajo  in tvorijo goste sestoje, pri tem pa tako spremenijo življenjske razmere za domorodne vrste, da te tu ne morejo več uspevati. Te »invazivke« škodujejo tudi nam, in sicer v smislu raznoraznih alergij…

Po spoznavanju  rastlin smo se odpravili do njihove kmetije, kjer so nam pokazali še njihovo zelo lepo  posest in prečudovite travnike.  Tam smo si tudi odpočili. Zelo lepo mi je bilo, ko sem videla, da eni ljudje še vedno skrbijo za naravno dediščino( rastline, drevesa, travnike). V mestu tega ne vidimo ker smo odsekani od narave.  Vse, kar vidimo je beton. Zelo so mi bili zanimivi tudi njuni otroci, ker so toliko vedeli o rastlinah, ki smo jih mi prvič videli. Preden smo prišli  do posesti, smo  nabrali še  plodove octovca (znanstveno ime Rhus typhina), iz njegovih  plodov lahko naredimo osvežilno “limonado“, saj so rdečkasti podolgovati plodovi kisli in spominjajo na limono. Ko smo prišli do posesti, smo se vsedli in si odpočili, pomagali smo znositi klopce in hrano za pogostitev. Imeli so različno hrano, ki je pridelana doma in je zelo okusna.

Po okusnem okrepčilu smo z otroki odšli pogledat kmetijo, kjer  imajo: kokoši, dve majhni muci, kravice, pujske, dva zelo lepa psa in pa nadvse boječega petelina… Na sosednji kmetiji smo se imeli zelo lepo in zelo smo uživali.

Po  končanem ogledu sosednje kmetije smo se odločili, da gremo nazaj na kmetijo Divji vrt in malo pojemo ter se zahvalimo za lep sprejem, gostoljubnost, veliko novega znanja o rastlinah, okusno hrano ter odidemo nazaj domov.

Na takšno  kmetijo bi še rada tudi odšla.

Isabell Omeragić