Kmetija Šteflak se nahaja v hribih, v bližini Žalca. Pot do tja je bila zelo vznemirljiva, polna ostrih ovinkov.

Končno smo prispeli, lastnik David nam je povedal, da se trenutno nahajamo na 500 m nadmorske višine. Pogostil nas je z konopljinim čajem in  kavo. Prestavil nam je, kako je prišel do ideje za oživitev zapuščene hribovske kmetije. Povedal nam je, da je prvo leto samo čistil, odvažal smeti, sekal drevesa in grmovje. Zdaj pa se ukvarja z rejo kopunov (to so kastrirani petelini) in puranov. Razložil nam je, da se je pred kratkim začel ukvarjati z gojenjem industrijske konoplje. Na kmetiji ima manjši nasad. S konopljo, z njenimi narezanimi listi in vršički, hrani kopune in purane.

Po malici smo se odpravili v nasad starih visoko debelnih jablan. Pod jablano smo razprostrli plahto, na katero smo potresli drevo, s tem smo dosegli odpadanje jabolk, ki so nekaterim padale na glavoJ. Jabolka smo pobrali in jih naložili v velike košare, najprej smo jih oprali in zrezali na manjše koščke. Te smo zmleli v posebnem lesenem mlinu. Iz zmletih jabolk smo iztisnili sok na preši (naprava za stiskanje jabolk). Na koncu smo dobili vsak po en kozarec sveže iztisnjenega soka polnega vitaminov in mineralov. Za darilo sem dobila par vejic konoplje, konopljin čaj ter liter jabolčnega soka.

Naučila sem se dosti stvari o uporabnosti industrijske konoplje, ter o tradicionalnem načinu pridobivanja jabolčnega soka. Bilo mi je zelo lepo.

Gabriela S.