V sredo, 8. septembra smo se odpeljali v kraj Martinjak v bližini Cerknice. Na kmetiji Markovi nas je pričakal gospod Marko. Razkazal nam je svojo kmetijo, ogledali smo si skedenj, kozolec in vrt pred hišo. Pokazal nam je nekaj zdravilnih rastlin in nam povedal za katere namene se lahko uporabljajo. Meni se je najbolj vtisnila v spomin ščetica – njena oblika me je spomnila na ščetko s katero bi se lahko počesal lase. Potem nas je gospod Marko odpeljal do kozolca, kjer nam je razložil pridelavo česna in čebule. Povedal nam je, da je zelo pomembno katero seme izbereš in ga posadiš, saj je od tega odvisno kakšen bo pridelek. V kozolcu smo lahko videli kako se suši česen, čebula in ostala semena, ki jih je pridelal v tem poletju. Pokazal nam je kako se čisti česen in kako ga je potrebno pospraviti in pripraviti za shranjevanje. Nato smo se lotili dela. Bilo je prav zabavno. Vsi skupaj smo se razporedili okoli velike mize in čistili česen, poslušali smo glasbo, se pogovarjali in tudi zapeli eno ali dve pesmi. Delo ni bilo zahtevno in ker nas je bilo veliko, smo prav hitro končali.

Očistili smo tudi semena koriandra in se pri tem naučili, da je koriander uporaben kot začimba in kot zdravilna rastlina. Dobro deluje na našo prebavo. Poskusili smo ga, a mi njegov okus ni bil preveč všeč.

Po končanem delu smo semena z malim traktorjem odpeljali v skedenj. Zelo mi je bilo všeč, da sem lahko čisto sam peljal ta traktor.

 Na poti domov smo se ustavili še ob malem jezeru na Blokah in ker je bil dan lep, sonce pa je bilo močno, smo kar poskakali v vodo in se okopali.

Želim si še več takih zanimivih dogodivščin.

Filip G.