13.9.2020

V nedeljo zjutraj smo se dijaki in naši dve spremljevalki odpravili na pot, na izlet v Cerknico. Na Cerkniškem polju smo se udeležili demo delavnice o divji hrani, ki jo je pripravila Kmetija Mahne.

Ko smo se vozili v Cerknico smo razpravljali, kako bo potekalo, ali bomo dolgo hodili, ali bo naporno… itd. Na začetku naše poti smo videli lepo pokrajino s številnimi starimi skednji. Srečali smo našega vodiča po imenu Marko, ki nam je med potjo po polju razlagal o užitnih in strupenih divjih rastlinah. Hodili smo približno eno dobro uro, nato smo prišli do skednja, kjer nas je pogostila gospa Lili Mahne. Zaradi omejitev, ki jih je povzročil korona virus, nismo mogli sami pripravljati jedi. Gospa Lili nam je podrobno predstavila postopek priprave posamezne jedi, katere smo potem degustirali. Glavna tema so bile koprive. Poskusila sem zelene koprivine palačinke s češnjevo marmelado, koprivine kolačke z grozdno kremo in ajdove skodelice v katerih je bila krompirjeva solata z gozdnim regratom. Vse te dobrote so bile lepo okrašene z užitnimi cvetlicami. Žejo pa sem si potešila z bezgovim sokom.

Res je bilo zelo okusno. Tudi jaz bom poskusila pri praktičnem pouku narediti podobne kolačke.

Zapisala I.O.